Czym jest yerba mate?

Yerba mate to napój przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonego drzewa uprawianego jedynie na terenie Argentyny, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. To z tych krajów pochodzi susz, który możemy na co dzień kupić w sklepach.

Popularnie przyjęło się w naszym kraju nazewnictwo „herbata yerba mate”. Nie jest to jednak poprawne określenie, gdyż yerba to zupełnie co innego niż herbata. Jest ona parzona z zupełnie innej rośliny, posiada inny skład oraz właściwości.

Yerba zawdzięcza swoją popularność wielu właściwościom, takim jak mocne pobudzenie, wzmocnienie odporności czy przyśpieszenie metabolizmu. Mawia się również, że jej właściwości pobudzające są nawet lepsze od kawy!

Działanie yerba mate:

  • pobudza, nie powodując drażliwości żołądka,
  • likwiduje objawy zmęczenia,
  • reguluje ciśnienie,
  • dobrze wpływa na koncentrację i skupienie,
  • oczyszcza i odżywia organizm,
  • polepsza samopoczucie,
  • pozytywnie wpływa na jędrność skóry,
  • poprawia przemianę materii,
  • zwiększa odporność,
  • nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach.

 

Skład yerba mate:

Ksantyny - kofeina, teobromina oraz teofilina;

Polifenole – związki chemiczne o właściwościach antyrakowych i przeciwmutagennych ostrokrzewu paragwajskiego;

Saponiny - mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na metabolizm cholesterolu;

Makroelementy - magnez, potas, fosfor;

Mikroelementy - mangan, cynk, miedź, chrom, krzem;

Witaminy - A, B1, B2, C, E, PP, H.

 

Przygotowanie yerba mate:

Co jest potrzebne?

Matero – naczynie wykonane z owocu calabazy lub drewniane, np. z drzewa Algarrobo czy Santo Palo. Trzeba nadmienić, że drewniane matero wymagają odpowiedniej konserwacji. Są też wersje ceramiczne, które są tańsze i łatwiejsze do wyczyszczenia. Ostatecznie naszym matero może być nawet szklanka czy kubek, jednakże nie jest to zalecana opcja.

Bombilla – tradycyjna rurka do picia yerba mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Często przy ustniku przyrządu znajduje się pierścień chłodzący.

Sposób przygotowania:

Istnieje wiele sposobów parzenia yerba mate – w inny sposób przygotowują ją Argentyńczycy, Brazylijczycy i Paragwajczycy, a jeszcze inaczej yerba mate parzona jest na Bliskim Wschodzie. Tradycyjne sposoby parzenia yerba mate zawierają masę szczegółów, na które trzeba zwrócić uwagę oraz wymagają użycia odpowiedniego naczynia i bombilli. Najprostszym sposobem parzenia yerby będzie:

1. Wsadzenie do matero bombilli, wcześniej należy zatkać ustnik.

2. Wsypanie do naczynia suszu, w zależności od preferencji od 0,25 do 0,75 objętości.

3. Podgrzanie wody do temp. 75-85 stopni Celsjusza. Jest to ważne ze względu na to, że zalewając susz zagotowaną wodą, doprowadzilibyśmy do sparzenia yerby i wydobycia z niej nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Nie posiadając termometru do wody, możemy sugerować się ulatniającą się parą wodną. Wtedy temperatura powinna być optymalna.

4. Zalanie suszu i odczekanie ok. 5 minut. Ze względu na zasysające wodę gałązki możemy dolać jeszcze wody do naczynia, aby było pełne. Pozostało już tylko wypić napar.

Po wypiciu pierwszego matero możemy zalać je ponownie. W zależności od ilości wsypanego suszu będziemy mogli wypić mniej więcej od dwóch do nawet sześciu naczynek naszego naparu.

 

Drogi Czytelniku!

Przekonaj się już dziś, na czym polega fenomen ostrokrzewu paragwajskiego! Jeżeli nie spróbujesz, to nie dowiesz się, ile pozytywnych właściwości niesie ze sobą yerba mate. Nie powinieneś się również zniechęcać po pierwszym łyku, yerba jest gorzka, to fakt, jednak po czasie może nie tylko zaakceptujesz ten smak, ale go nawet polubisz. Na zdrowie!

 

Wiktor Wójs, kl. 2E