Zapraszamy do lektury gazetki szkolnej "CzachPress".

CZACHPRESS 66

 

Gdy szybko zapada zmrok,
Nastaje odpowiednia pora,
Problemy odsuwają się na bok,
Znika codzienna zmora.

Bo jest w roku pewien czas,
Jedyny jaki widział świat.
Co odmienia wszystkich nas,
Uwalniając zza samolubstwa krat.

Runął dach na głowy nasze,
W nozdrzach został pył i kurz.
W pustych zgliszczach się dogaszę
Ze wspomnieniem białych róż.

Choćby został gruz i popiół,
A niepamięć zjadła mur,
Nigdzie lepiej mi niż w domu,
W którym został tylko ból.

Całe dobro tego świata
Błyszczy jasno w twoich oczach.
Łzy wilgocą nasze twarze
Tak jak trawę skrapla rosa.

Niemożliwą radość sprawia
Uśmiech twój jak promień słońca.
W gęstwi mroku mego ducha
Niesiesz światło jak pochodnia.

Na świecie jest ponad 7 miliardów ludzi, 7 kontynentów i 194 państwa, jasne jest więc, że każdy będzie obchodził czas świąt Bożego Narodzenia na swój wyjątkowy sposób. Kłoda na wigilijnym stole? Chowanie mioteł? Kubełek KFC tradycyjnym świątecznym daniem? Może podróż do kościoła na ośmiu kółkach? U nas tego nie znajdziemy. Pozwólcie więc zabrać się na małą wycieczkę po kilku państwach i ich niepowtarzalnych tradycjach. Może niektóre z nich spodobają się wam na tyle, że spróbujecie wprowadzić je w swoich domostwach.

1. Postowi w święta Francuzi mówią stanowcze ,,Non!”

Zacznijmy więc od Europy. Choć nie wynika to z prawa kanonicznego, w Polsce Wigilia jest dniem, w którym zachowujemy wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Zupełnie inaczej jest jednak we Francji, gdzie nie może zabraknąć ślimaków, ostryg oraz pasztetu z gęsich wątróbek, które stanowią przystawki przed głównym daniem – indykiem (lub innym rodzajem drobiu) nadziewanym kasztanami. Brzmi jak raj dla miłośników mięsa? Spokojnie, miłośnicy słodkości też znajdą coś dla siebie. Bardzo popularne jest bowiem ciasto przypominające wyglądem kłodę drzewną (La Bouche de Noël), podawane w formie roladki, która nieco przypomina nasz polski makowiec. Zamiast maku ma jednak w środku krem na bazie śmietany, zwykle o smaku czekoladowym, kawowym lub kasztanów. Pozostając w temacie dań słodkich, istotną tradycją bożonarodzeniową w Prowansji jest serwowanie ,,les treize desserts”, czyli trzynastu deserów symbolizujących Jezusa oraz dwunastu apostołów. Znajdują się wśród nich świeże i suszone owoce, orzechy, nugat. Krótko mówiąc, dla każdego coś pysznego!